Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

10 000 гледат старта на световното по хандбал

Автор: Илия Кисимов
Публикувана: събота, 12 януари 2013 г.

10 000 зрители присъстваха снощи на откриването на 23-ото световно първенство по хандбал за мъже. Шампионатът бе открит от президента на IHF, д-р Хасан Мустафа (Египет) и престолонаследника на Испания, принц Фелипе. В мача на откриването Испания победи Алжир с 27:14 (14:05). Домакините са с амбиция за втора титла от първенствата на планетата.

В петте града, където ще се играят двубоите от предварителните групи, днес има още 11 мача: Бразилия – Германия, Аржентина – Черна гора, Франция – Тунис (от група „А”, в Барселона и Гранолес), Македония – Чили, Дания – Катар, Исландия – Русия (група „В”, в Севиля), Сърбия – Реп. Корея, Словения – Суадитска Арабия, Полша – Беларус (група „С”, в Сарагоса), Хърватия – Австралия и Унгария – Египет (група „Д”, в Мадрид). В тази група са още Испания и Алжир.

Срещите в предварителните групи завършват на 18 януари. На 20 януари започва финалната фаза, където се минава на директна елиминация. Тук ще играят първите четири състава от всяка група, като 16-те играят на директна елиминация. Четвъртфиналите са на 23 януари, полуфиналите – на 25. Двубоите за разпределението на медалите ще минат на 26-и (за трето място) и 27-и (за титлата). Отборите, класирали се на пето и шесто място в предварителните групи, ще оформят класирането между 17-а и 24-а позиция.

Първото световно първенство по хандбал във формат 7:7, се провежда през 1938 година в Германия. В изминалите 22 шампионата титлите са спечелили: Швеция, Румъния и Франция – по 4 пъти, Русия (3), Германия, ЧССР, ФРГ, Югославия, Харватия, Полша и Испания – по един път.

В историята на първенствата България записва само две скромни участия. Дебютът ни е през 1974 година (12-о място от 16 отбора) в тогавашната ГДР. Отборът ни тогава се води от пловдивчанина Симеон Пишманов. В състава са и съгражданите ни Павел Дженев и Огнян Аладжов. След четири години участваме и в Дания, където се класираме на ХІV място. Там играят и пловдивчаните: Любен Пицов, Павел Дженев, Огнян Аладжов и Марин Мичев. В треньорския екип е и нашият специалист Стефан Милев.

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес