Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

понеделник, 2 октомври 2023 г.
понеделник, 2 октомври 2023 г.
1 / 7
Георги Пеев е световен шампион на 100 м. бруст за трансплантирани
2 / 7
Георги Пеев е световен шампион на 100 м. бруст за трансплантирани
3 / 7
Георги Пеев е световен шампион на 100 м. бруст за трансплантирани
4 / 7
Георги Пеев е световен шампион на 100 м. бруст за трансплантирани
5 / 7
Георги Пеев е световен шампион на 100 м. бруст за трансплантирани
6 / 7
Георги Пеев е световен шампион на 100 м. бруст за трансплантирани
7 / 7
Георги Пеев е световен шампион на 100 м. бруст за трансплантирани

Феноменален Георги Пеев е световен шампион на 100 м. бруст за трансплантирани


Публикувана: вторник, 18 април 2023 г.

"Световен шампион съм на 100 метра бруст!
По-късно ще пиша повече. Сега не мога. 
Обичам ви всички!" - написа в профила си във Фейсбук хасковлията Георги Пеев.

Рано тази сутрин той стана световен шампион на 100 м. бруст за трансплантирани, а това е първото му участие в световно първенство, което тази година се провежда в Пърт, Западна Австралия.

Само преди 3 дни, на 15 април, той навърши 47 години и е най-възрастния участник в групата на финалите. Той е и единственият с два трансплантирани органа - сърце и бъбрек.  

"Повече от успешен бе днешният първи ден от участието ни на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия. Двамата с Огнян Ганчев плувахме финали, което е феноменален успех. Даже не сме си мечтали за това. 
Аз съм първи на 100 метра бруст, група 40-49 г. (още не мога да осмисля как стана това нещо), Оги е на 5 място в дисциплината 50 метра гръб, група 60-69 г. 

Утре плуваме - той 100 гръб (казал съм му да не излиза от басейна, ако не вземе медал), а аз 50 бруст и 50 кроул. Ще преценя на място дали да участвам в свободния стил, или да се напъна за медал на 50 бруст. 

Благодарим на семействата ни, на семействата на донорите ни, на лекарите ни, на всички, които ни подкрепят финансово и с екипировка, за да сме тук, както и на стотиците приятели, които не спират да ни пишат! 

Благодарим на Temenuga Hristova от Шумен, която ни направи чудесен плакат и ни подкрепяше от трибуните. Благодарим и на Митко от Пърт, който бе с нас днес! Благодарим и на Miroslav Ganchev, който има здравите нерви да е част от отбора ни тук и да ни търпи!

Обичаме ви!❤️

Донорството е живот!" - написа Георги Пеев.

Припомняме, че той е и европейски шампион на 100 метра бруст от първенството за трансплантирани във Вантаа, Финландия през 2016 г. Там спечели и три сребърни медала от дисциплините 50 и 100 метра плуване свободен стил и 50 метра бруст.

На следващото Европейско първенство за трансплантирани атлети, което се проведе в гр. Линяно Сабиадоро, Италия, Пеев печели 5 медала – два златни и три сребърни, което го направи първия български трансплантиран с два органа атлет, който е с пет медала от едно европейско първенство. Титлите си тогава завоюва в дисциплините: 50 м бруст (златен медал), 100 м бруст (златен медал), 50 м свободен стил (сребърен медал), 50 м гръб (сребърен медал), 4х50 щафета свободен стил (сребърен медал).

Георги Пеев, който е журналист по професия и настоящ общински съветник в Хасково, активно участва в инициативи за популяризиране на донорството. През 2019 г. изкачи най-високият връх на Балканския полуостров - Мусала, а през 2021 г. се включи заедно с други трансплантирани българи в супермаратона „Витоша 100 км“.

След прекарано вирусно заболяване през лятото на 2011 г. Георги Пеев получава сериозно увреждане на бъбреците. През есента на същата година принудително е включен на хемодиализа в Хасково, където живее и работи като журналист. Година по-късно, при престой в УМБАЛ „Александровска“, където е планирана бъбречна трансплантация от донор майка му Таня, научава, че има и увреждане на сърцето. Диагнозата е вирусна дилатативна кардиомиопатия. Това налага сърдечна трансплантация. През август 2013 г. Пеев получава сърце, благодарение на добрината една майка, която губи сина си следствие на мозъчен кръвоизлив. Така на 24 август 2013 г., на рождения ден на сина си Калоян, Георги е трансплантиран в УМБАЛ „Св. Екатерина“, София. На 19 февруари 2015 г. в УМБАЛ „Александровска“ Георги Пеев е и бъбречната трансплантация, като донор е майка му. Така той се превръща в единствения човек в Европа с трансплантирано сърце и втора трансплантация на бъбрек година и половина по късно.

Източник: Gustosport.bg

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес