Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

сряда, 19 юни 2024 г.
сряда, 19 юни 2024 г.
1 / 2
2 / 2

Гребен клуб „Хеброс“ стана на 20 години


Публикувана: петък, 29 ноември 2019 г.

Най-силният български гребен клуб „Хеброс“ - Пловдив навърши 20 години от създаването си. Стартът е през ноември 1999 година когато 20  опитни гребци решават да основат свой собствен клуб, за да имат по-големи шансове за изява. Месец по-късно – през декември 1999 година гребен клуб „Хеброс“ е регистриран официално. Иван Попов – президент на Управителния съвет и основател на клуб „Хеброс“ е категоричен, че желанието за гребане е всичко, което са имали в началото. Клубът няма нито една лодка, няма гребла, няма хангари, няма зала за физическа подготовка. Вземахме под наем лодки и гребла и с тях тренирахме и се състезавахме, казва Иван Попов. През 2001 година след световното първенство клубът изкупува греблата на американския отбор и след това ги заменя за първите собствени лодки. 

Стратегията на новия клуб е: търсете децата, които искат да гребат. Създадената детско-юношеска школа от гребци е основата, на която са стъпили резултатите от упорития труд на първите треньори в клуба: Кирил Кирчев и Никола Черпоков. Още на втората година от създаването си /2001 година/ гребен клуб „Хеброс“ оглавява комплексната класация на Българската федерация по гребане. Може би в началото нашите съперници малко ни подценяваха, но това си е техен проблем – коментира Сия Келбечева – олимпийски шампион по гребане и президент на клуб „Хеброс“.

„Досега в клуба сме обучили над 1600 гребци. Не всички от тях са участвали в състезания, някои деца се отказват, но повечето от тях като се качат веднъж на лодка и продължават да тренират и да се състезават. През 2019 година имаме 100 гребци, които са участвали на състезания. Но броят на трениращите в клуб „Хеброс“ е към 140 гребци във всички възрасти. Гребането е спорт, който е по-привлекателен за момчетата и съотношението между момчета и момичета при нас е около 60:40“, казва треньорът Петко Аргиров, който е и национален треньор по гребане.  Клуб „Хеброс“ има в екипа си петима треньори и това са Любен Голев, Йордан Минков, Златко Караиванов, Биляна Стоянова и Симона Аргирова.  

Първият медал за клуб „Хеброс“  е завоюван през 2001 година от осморката юноши старша възраст и той е златен медал. Досега са спечелени 206 златни медала, 164 сребърни 119 бронзови, общо 489 медала. За първи път клуб „Хеброс“ става комплексен шампион на България през 2003 година с 33 медала. Оттогава досега клубът винаги е в първата тройка на шампионите на България по гребане. Най-успешната година в историята на клуба е сегашната 2019 година, когато бе достигната психологическата граница от 40 медала в републиканските първенства. За сравнение през 2018 година медалите са 36, а през 2016 година - 32.

Международните постижения на гребците от клуб „Хеброс“ не се измерват само с медали. Клуб „Хеброс“ има петиима гребци, завършили висшето си образование в САЩ със стипендии, получени за това, че тренират този спорт в университетските отбори. Георги Вуков преди 7 години завършва икономика в Харвард с пълна стипендия. В Харвард той се състезава в четворка и осморка и става шампион на университетското първенство на САЩ и с двете лодки. Сега работи в Лондон, където продължава да спортува като ветеран.

В почетната витрина на клуб „Хеброс“ има медали и дипломи от най-големите състезания в света. Гребци от клуба печелят осмо и девето място от Оолимпийски игри през  2004 и 2016 година, както и седмо място на младежките олимпийски игри през 2010 година. От световни първенства са завоювани два бронзови медала – от женската двойка скул през 2009 година и от мъжката двойка скул през 2008 година. Завоювани са и две пети места през 2009 и 2010 година на двойка без кърмчия. Две пети места има и от европейските първенства през 2015 и 2017 година. Най-младите гребци от клуб „Хеброс“ носят един бронзов медал и едно четвърто място  през 2017 и през 2011 година.

Страхотни са изявите на ветераните от клуб „Хеброс“, които през тази година станаха световни шампиони в двойката скул за мъже, а мъжката осморка има в колекцията си вече 24 медала от републикански, европейски и световни първенства.

Източник: Gustosport.bg

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Флорида Пантърс Флорида Пантърс  title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Хърватия Хърватия  title= 16:00 Хърватия Албания https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Германия Германия  title= 19:00 Германия Унгария https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Германия Германия  title= 19:00 Германия Унгария https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Шотландия Шотландия  title= 22:00 Шотландия Швейцария https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png