Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

неделя, 26 май 2024 г.
неделя, 26 май 2024 г.
1 / 1
Дунав Ултра 2021

Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите


Публикувана: събота, 4 септември 2021 г.

Десетки колоездачи тръгнаха вчера по маршрута Дунав Ултра, обединявайки лично предизвикателство с обща кауза - популяризиране на над 110 населени места по поречието на Дунав и Добруджа.

Силният вятър не спря 150 българи и румънци вело ентусиасти да се съберат заедно в гр. Видин за участие в събитието Дунав Ултра - Обратно при реката 2021.

Между 7:00ч. и 9:00ч. през петъчния ден всички вело ентусиасти напуснаха старопрестолния град и стартираха своето приключение на колела по най-популярния веломаршрут в България Дунав Ултра. 

За колоездачите това е едновременно спортно предизвикателство и начин да опознаят региона. Маршрутът е с обща дължина 740 км. и следва северната граница на страната, преминавайки по поречието на река Дунав, през Добруджа, завършвайки в района на с. Дуранкулак на Черно море.

Преходът е индивидуално предизвикателство за всички участници, обединени в каузата за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава маршрутът. 

Тази година в кампанията се включиха редица общини с локални събития в подкрепа на Дунав Ултра.

Най-подготвените участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 740-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни. 

Придвижването на най-бързите може да се следи наживо чрез специални GPS устройства на този линк: 

 https://events.loggator.com/DunavUltra-2021

“Разбрах, че маршрутът преминава човек на 72 години и това ме амбицира да го направя и аз.”, споделя най-възрастният ни участник тази година, Никола Габровски на 77год. от Русе. Той започва да кара колело едва преди 2 години, но бързо се запалва по колоезденето. Страстта му започва в Природен парк “Русенски Лом”, а няколко години и 3 колела по-късно, е на стартовата линия на най-популярния маршрут на Балканите. Никола Габровски има за цел да мине маршрута до 5 дни, и се вълнува да опознае градовете и селата покрай Дунав. 

Георги Илиев, който опознава маршрута като подкрепящ екип преди 2 години, тази година се включва с екип от 5-ма вело ентусиасти. Вдъхновен от историята на дядо си, който преминал маршрута пеша по времето на Втората световна война, Георги решава да се включи в приключението по р. Дунав с колело. Екипът има за цел да мине маршрута до 7 дни, а Беляновския въжен мост край едноименното село и Царството на водните лилии до с. Малък Преславец, са само малка част от забележителностите, които 5-те приключенци са набелязали да опознаят.

Създателят на “Дунав Ултра”, Борис Бегъмов, обърна внимание на тазгодишния изключително висок интерес към маршрута не само от страна на български и румънски участници, но и от страна на общини и партньорски обекти по поречието на Дунав. Локални събития организират в населени места в общините: Оряхово, Долна Митрополия,  Никопол, Белене, Две могили, Силистра и Генерал Тошево.

Потенциалът, който крие този регион и маршрутът, минаващ през него, вече не може да бъде пренебрегван.

Източник: Gustosport.bg

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Далас Старс Далас Старс title= 03:10 Далас Старс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Индиана Пейсърс Индиана Пейсърс title= 03:40 Индиана Пейсърс Бостън Селтикс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Хетафе Хетафе title= 15:00 Хетафе Майорка https://winner.bg/statics/uploads/tv/3427.png
Лийдс Юнайтед Лийдс Юнайтед title= 17:00 Лийдс Юнайтед Саутхямптън https://winner.bg/statics/uploads/tv/3420.png
Селта де Виго Селта де Виго title= 17:15 Селта де Виго Валенсия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3427.png
Левски Левски title= 18:00 Левски Лудогорец https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Черно море Черно море title= 18:30 Черно море Крумовград https://winner.bg/statics/uploads/tv/3420.png
Наполи Наполи title= 19:00 Наполи Лече https://winner.bg/statics/uploads/tv/93.png
Аталанта Аталанта title= 19:00 Аталанта Торино https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Фенербахче СК Фенербахче СК title= 19:00 Фенербахче СК Олимпиакос БК https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Локомотив Пловдив Локомотив Пловдив title= 20:30 Локомотив Пловдив ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Панатинайкос БК Панатинайкос БК title= 21:00 Панатинайкос БК Реал Мадрид Балонсесто https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Фрозиноне Фрозиноне title= 21:45 Фрозиноне Удинезе https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Емполи Емполи title= 21:45 Емполи Рома https://winner.bg/statics/uploads/tv/3422.png
Севиля Севиля title= 22:00 Севиля Барселона https://winner.bg/statics/uploads/tv/3427.png
Флорида Пантърс Флорида Пантърс title= 22:10 Флорида Пантърс Ню Йорк Рейнджърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3422.png