Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 2
2 / 2

Николай Бухалов със специално признание в Карлово


Публикувана: вторник, 18 юли 2017 г.

Легендата на българския спорт Николай Бухалов бе почетен специално в Карлово по повод 50-годишния си юбилей по време на честванията за 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Единственият българин, спечелил два златни медала от едни олимпийски игри, обра овациите на множеството, изпълнило централния площад в Карлово. „Благодарим ви, че ни карате да се чувстваме горди българи и, че разнасяте славата на страната ни по света. Вярвам, че ви предстоят още много значими житейски успехи десетилетия напред“, обърна се към Николай Бухалов кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Макар че навърши 50 години, не му личат физически. Той е мъж със силен дух и силна физика. Поздравявам го за всичко, което е постигнал досега. А за в бъдеще съм сигурен, че освен за българския спорт, той ще бъде в полза и на карловския спорт и за развитието на община Карлово“, добави Кабаиванов.

Николай Бухалов е роден на 20 март 1967 г. Родът му произхожда от карловското село Дъбене, но всъщност е роден в Карлово. В града на Апостола са родени и двете му дъщери Ваня и Памела.

Николай Бухалов триумфира на 500 и 1000 метра едноместно кану на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Има и бронз 4 г. по-рано в Сеул. Завоюва и 5 световни титли – през 1993, 1994 и 1995 г. Има още 3 сребърни и 6 бронзови медала от шампионати на планетата. Първото му отличие е бронз в Монреал през 1986 г. Последното му е бронз, но от европейското първенство в Познан през 2000 г. През 1997 г. в Пловдив става и европейски шампион. Вкъщи печели и сребро. Той е спортист №1 на България за 1992 г. През 1994 и 1995 е №2 в най-престижната спортна класация след Христо Стоичков и Стефка Костадинова.

В навечерието на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски Николай Бухалов бе сред специалните гости на връчването на Наградата на Карлово. Той получи и номинация от друга голяма легенда на българския спорт, родена в Карлово – баскетболната икона Пенка Стоянова, сребърна медалистка от олимпийските игри в Москва през 1980 и бронзова от игрите в Монреал през 1976 г., и от бившият състезател и треньор по борба Спас Протопопов.

Наградата на Карлово за 2017 г. – годината на 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата, бе присъдена на Народно читалище „Васил Левски“ за приноса на всички, работили и работещи в него, за развитието на българската култура.

Източник: Gustosport.bg

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес