Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Скандал между министър Лечева и шахматните федерации


Публикувана: вторник, 23 август 2022 г.

Четири кандидатстващи за лиценз шахматни федерации изразиха недовоство от непрофесионалното поведение на министъра на младежта и спорта в служебното правителство Весела  Лечева. Причината е, че голямата дама в стрелбата ни е приела и поздравила за успеха на Олимпиадата националния отбор на България по шахмат за жени.  

Проблемът произтича от това, че на  тази среща (18 август) са присъствали официални лица на една от федерациите, кандидатки за лиценз – „Българска федерация по шахмат 2022“ („БФШ 2022“). Това породи много въпроси към г-жа Лечева от сорта на: 

1. Показа ли министър Лечева явни предпочитания към  тях?

2. Министър Лечева определила ли е вече и дала ли е националния лиценз на  „БФШ 2022“, преди изтичането на процедурата за лицензиране?

3. Като какви са поканени на тази среща Председателят на едната от федерациите кандидатки за лиценз „БФШ 2022“, с председател г-н Васил Антонов и члена на УС на същата федерация г-жа Венета Петкова? По този начин г-жа Лечева показа ли предпочитания към една от федерациите кандидатстващи за лиценз. Допустимо ли е това? 

4. Като какво официално лице г-н Васил Антонов е раздавал награди пред г-жа Лечева в сградата на ММС? Г-н Антонов няма никаква официална връзка нито с момичетата от националния отбор, нито с националния им треньор, нито с федерацията, от чието име са били изпратени на Олимпиадата. 

Скандал между министър Лечева и шахматните федерации

5. Като какъв е присъствал на тази среща собственикът на агенцията за социологически проучвания "Сова Харис"- г-н Тончев? има ли политически зависимости и ще зависи ли от тях издаването на национален лиценз?

Треньорът на националния отбор по шахмат за жени гросмайстор Петър Арнаудов сподели:  "На шахматната Олимпиада  в Индия ние се състезавахме от името на България и бяхме изпратени като представители на бившата национална федерация „БФШ 1928", която вече е с отнет лиценз. Единствената финансова помощ, която имахме беше осигурена от Спортният Тотализатор, благодарение на усилията на Г-жа Цвета Галунова – председател на кандидатстващата за лиценз „Българска федерация по шахмат 64“. 

Източник: Gustosport.bg

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес