Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 2
2 / 2

В Пловдив стартира най-бързата българо-италианска лодка


Публикувана: неделя, 10 март 2019 г.

 Двама елитни гребци – българинът Кристиян Василев и италианецът Лапо Лонди дадоха летящ старт на побратимяването между гребните клубове „Хеброс“-Пловдив и „Канотиери Лимите“ /Гребци Лимите/ - Тоскана. Най-добрият български скифьор Кристиян Василев и партньорът му – двукратния европейски шампион и световен шампион от 2016 година Лапо Лонди тренираха ускорения на гребния канал в Пловдив и останаха доволни от съвместната си работа. Официално договорът за побратимяване бе подписан на брега на изкуственото езеро в Пловдив от Енрико Чеки – финансов и организационен ръководител на „Канотиери Лимите“ и от Сия Келбечева и Иван Попов – президенти на Спортен клуб „Хеброс“.

Ето и техните очаквания от предстоящото партньорство:

Енрико Чеки: „Мисля, че с побратимяването двата клуба ще имат не само спортни ползи от размяната на опит. Но ще разчупим културните различия и ще станем по-близки. Предстои да поканим президентите на СК „Хеброс“ в Тоскана, за да ги запознаем с нашия спортен и организационен опит. Аз ще предложа на президента на нашето дружество да направим състезание, като ние ще дойдем да потренираме на гребния канал в Пловдив и после ще премерим сили. Може да дойдем с деца, с юноши и младежи, но също и с ветерани. Тъй като СК „Хеброс“ имат контакти и са побратими с турския клуб Галатасарай, можем да направим общо състезание.

Ако нашият бюджет позволява, бихме изпратили тук да тренират наши спортисти.  Условията в Пловдив са по-добри от нашите, така че ще ни бъде от полза. Би било прекрасно.  Мечтая си да доведем нашите деца за една седмица в Пловдив, за да потренират със своите връстници.“

Сия Келбечева – президент на СК Хеброс“, олимпийски шампион:

„След побратимяването с клуб „Канотиери Лимите“ можем да осъществим спортно-технически и методически обмен. Не знам тяхната методика на подготовка, но зная, че италианските гребци бяха №1 на световното първенство през 2018 година в Пловдив. Днес двама състезатели – най-добрият български скифьор Кристиян Василев и италианският гребец Лупо Лонди - влязоха в една лока и тя тръгне добре. Приемам го като знак, че нашето партньорство има потенциал.“

Иван Попов – президент на СК „Хеброс“ и председател на Организационния комитет за Световната купа по гребане в Пловдив-2019:

„Побратимяването с най-стария италиански клуб по гребане за нас означава и признание за резултатите, които постигаме в спорта. За младите ни състезатели е голям стимул да се срещнат с връстници, да тренират в чужди води и да научат още за гребането. Надявам се, че в Пловдив ще идват италиански гребци, а наши ще посещават Италия, за да могат двата клуба да постигат още подобри резултати.“

Дружество „Канотиери Лимите“ е най-старото гребно дружество в Италия от региона на Тоскана, създадено през 1861 година. Историята на клуба е свързана с производството на лодки. В спортния музей са запазени първите дървени лодки от местния производител Салани, с които италианските гребци са тренирали и са се състезавали. С лодки  на Салани са се подготвяли и състезавали гребците от Кембридж и Оксфорд в Англия. В момента в „Канотиери Лимите“ тренират 60 деца. Обучението започва от 10-годишна възраст. Представителният отбор е от 20 състезатели във възрастовите групи за юноши и младежи до 23 години. През последните 10 години „Канотиери Лимите“ са спечелили 27 медала от италианското първенство по гребане. В славните страници от историята на клуба са изписани  имената на Балдачи Антанио – участник в две олимпиади през 1974 и 1984 година, клубът има вицешампион от олимпиадата в Сидней, Австралия. А Лапо Лонди пише най-новата история на клуба със своите европейски и световна титли. 

Спортен клуб „Хеброс“ - Пловдив е основан през 1999 година в Пловдив. В него работят 6 треньори и обучават деца от 12 годишна възраст до мъже. Общо трениращите в клуба са 118 , а състезателите са 76 – толкова са участвали в републиканските първенства през 2018 година. В последните години СК „Хеброс“ е най-добрият гребен клуб в България. През 2017 година мъжете извоюваха 12 златни медала от 12 възможни. През 2018 година клубът е комплексен шампион на страната.

Източник: Gustosport.bg

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес