Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 1

Вики Радева - с най-висшето звание в шаха


Публикувана: неделя, 14 март 2021 г.

Пловдив има гросмайстор за първи път от 10 години насам. Виктория Радева /СКШ Марица/ съвсем заслужено прибави най-висшето звание за жени в кариерата си - WGM. Това съобщи бащата на шахматистката Славей Радев. 

Виктория се представи отлично на международния женски шахматен турнир „Цвете на Средиземноморието“, който се проведе от 7 до 13 март в Риека Хърватска, като завоюва второ място с 7 т. и покри трета гросмайсторска норма за жени. Въпрос на дни е Вики да бъде одобрена от ФИДЕ за гросмайсторка. Така тя става осмата българка със най-висшето звание за жени-гросмайстор.

Победител  в 21-вото издание на  турнира е Лаура Унук  от Словения 7,5 т., а трета е Олга Зимина  от Италия с 5,5 т. В „Цвете на Средиземноморието“ традиционно участват 10 шахматистки - 4 гросмайсторки, международни майсторки и една ФИДЕ майстор от Италия, Хърватска, Словения, Сърбия и България.

Това състезание е един от малкото женски турнири в света. Той винаги се провежда около международния ден на жената 8 март.

За големия успех на Вики сериозни заслуги има и треньорът й IM Йордан Иванов, с когото тя работи вече 4 години и който й вдъхва необходимата увереност и я зарежда с нови идеи.  Студентката от ПУ започва да играе шахмат още на три години и половина, като неин първи треньор е баща й Славей Радев, който и досега има най-големи заслуги за нейното израстване.

Още ненавършила 20, Радева може да се похвали с 2 шампионски титли за жени, 11 титли при девойките. Тя е световна вицешампионка до 10 г., световна ученическа шампионка до 17 г., европейска шампионка по рапид до 16 г., световна шампионка до 13 г. по рапид, участничка в националния отбор на България, заел девето място миналата година на Шахматната онлайн олимпиада /най-големият успех на национален отбор на България за миналата година/.

Турнирът в Риека бе открит и закрит официално пред сградата на местната община. На откриването присъстваха кметът на града Войко Обернел и зам.-кметът Марина Медарич, които пред многобройна публика направиха символични първи ходове на голяма шахматна дъска. Играта продължиха чаровните участнички и публиката. Организаторът на турнира Иван Мандекич предложи отлични условия на шахматистките. Момичетата получиха подаръци и цветя по случай 8 март.

Местните медии също отразиха широко състезанието, като след всеки кръг анализираха играта и ситуациите. В един от броевете си след седмия кръг най-големият вестник в Риека „Нови лист“ написа за Вики Радева: „ Младата българска международна майсторка за жени Радева продължава със страхотното си представяне и показва завидни знания и разкошен талант. С белите фигури тя надигра категорично тактически Ана Берке, „диша във врата“ на фаворитката Лаура Унук, но най-вече се е устремила към гросмайсторката норма, която напълно заслужава“.

Източник и снимка: Марица

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес