Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 1

Български шахматни шампиони мерят сили с най-добрите шахматисти от 17 държави на международен турнир с рекорден награден фонд в Пловдив


Публикувана: петък, 24 септември 2021 г.

За първи път в България ще се състои международен Турнир по шахмат за млади таланти до 21 г.  В него ще участват над 130 състезателя от 17 държави от най-високо ниво и е с рекорден награден фонд от над 20 000 евро лв., като  първа награда е  10 000 евро. Така шахматните шампиони на България ще имат възможност да премерят сили с шампиони от цял свят. 

Шахматната сензация на турнира е Алексей Сарана от Русия, който оглавява листата на турнира, и наскоро стана бронзов медалист при мъжете на Европейско първенство по шахмат за мъже в Рейкявик. 

Турнирът започва на 26 септември в хотел "Империал" в Пловдив и се организира от пловдивския шахматен клуб "Чесбомб", чиито възпитаници са национални шампиони в почти всички възрастови групи. Присъствие са потвърдили Йозгюр Солакоглу, директор на детско-юношеския спорт в Световната федерация по шахмат (ФИДЕ), както и главният арбирът на федерацията - Лоран Фрeй, председател на съдийската комисия във ФИДЕ, който ще оглави и съдийския екип на турнира в Пловдив. 

Сред юношите участници в турнира първите шест играчи са с шахматен коефициент (ЕLO) над 2600, какъвто имат само двама български състезатели в категорията мъже - Веселин Топалов и Иван Чепаринов. Участват най-добрите играчи от 17 държави - Индия, Русия, Франция, Нидерландия, Италия, Гърция, Турция, Словения, Украйна, Беларус, Иран, САЩ, Македония, Азербайджан, Полша, Ливан и България. 

Колкото до наградния фонд - да сравнение целият награден фонд на Републиканското първенство за мъже е около 10 000 лв.

Генерален спонсор на турнира е клуб Раунд тейбъл Пловдив - член на неправителсвена и политически необвързана световна организация Roundtable Club.  

"Целта е да зарадваме българските деца и то в условията на пандемия и да възродим добрите шахматни традиции на България.", заяви Калоян Матеев, председател на "Чесбомб" - Пловдив. 

От 2016 година България е изключена от Европейския шахматен съюз, който е част от Световната шахматна федерация (ФИДЕ). С присъствието на двама представители на ФИДЕ започва възобновяване на диалога на България със световните шахматни организации. 

Източник: Gustosport.bg

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес