Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

сряда, 19 юни 2024 г.
сряда, 19 юни 2024 г.
1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Българските национали: Голяма чест и огромна отговорност е да сме на Световно по гребане в Пловдив


Публикувана: сряда, 19 юли 2023 г.

Уникални емоции пред българска публика очаква националният отбор на България по гребане по време на Световното първенство за мъже и жени до 23 г. в Пловдив. Шампионатът на планетата е от 19 до 23 юли. Три български лодки се класираха за участие на Световното - Емил Нейков (скиф), Иван Янкулов и Цветомир Маринов (двойка без кърмчия), Станислав Григоров и Иван Йорданов (двойка скул лека категория). В състезанието за резервите по време на шампионата ще участва Васил Шунтов (скиф).

"За нас е изключително голяма чест да проведем такова голямо състезание в Пловдив и ние да бъдем участници на събитие от такъв ранг у дома. Както е много хубаво да се състезавам пред родна публика, така за мен е и голяма отговорност, защото в предходните две години успях да завоювам златен медал през 2021-а и бронзов медал през 2022-а в Италия. Затова тази година участвам и с огромна отговорност, особено и защото съм пред родна публика", заяви скифьорът ни Емил Нейков.

"Всички са дошли с очакване аз да се представя по най-добрия начин. От една страна се чувствам изключително добре, много ми е приятно да се състезавам пред родна публика, в момента се чувствам в добра форма, готов съм да покажа моите възможности на гребния канал. От друга страна усещам малко притеснение. Нещата изглеждат 50:50, но всъщност със сигурност повече клонят към това, че се чувствам по-добре, че световното е тук, в България", добави Емил Нейков.

През 2021 г. той триумфира на Световното първенство до 23 г. в Чехия, изпреварвайки Пьотр Пломински (Полша) с изключително темпо в заключителните 500 метра от състезанието. На предишното Световно първенство в Италия Нейков завоюва бронза, като пред него финишираха само Йонас Гелзен (Германия) и Айзея Харисън (САЩ). "Американецът е тук, германецът не, но тук е мой основен конкурент от Полша, с когото се състезаваме от 2019 г. Той ми е основният конкурент. Американецът - също. В Италия успях да го победя два пъти в предварителните гонки, но на финала малко не ми достигна. Сега се надявам да съм изчистил тези грешки и като за последна година в тази възраст да се представя по най-добрия начин", коментира основните си конкуренти в Пловдив Емил Нейков.

"Чувството да излезеш пред родна публика е феноменално. Не може да се опише с обикновени думи. Да знаеш, че българската публика ще ти стиска палци и ще те подкрепя до последно, е наистина феноменално. Надяваме се да се представим възможно най-добре, да се класираме максимално по-напред и да покажем всичко онова, което сме тренирали", заяви Иван Янкулов от българската двойка без кърмчия.

"Чувстваме се много подготвени. Радваме се че сме в Пловдив. Преди две години имахме честта отново да бъдем тук в Пловдив, страшно много ни хареса да се състезаваме пред родна публика. Всички хора около теб да крещят за теб, цялата публика вика за България, това е страхотно. Затова сме много щастливи. И се надяваме малко повече да ни стигнат силите от предходните състезания", каза партньорът ми в двойката без кърмчия Цветомир Маринов.

"Участието на световно първенство пред родна публика със сигурност крие своите рискове. Да, ние познаваме пистата много добре, подготвени сме, но факторът, който ни дава публиката като подкрепа, идва и с едно леко напрежение. Ще се пробваме то да ни повлияе възможно най-малко, а скандиранията и очакванията от публиката да ни дадат само положителни емоции и да се представим възможно най-добре", заяви Станислав Григоров от българската двойка скул лека категория.

"Първо - благодарности и поздравления за всички за организацията на световното първенство - на всички треньори, на доброволците и организаторите. За първи път се състезаваме двамата заедно и се надявам да дадем добри резултати на световното първенство. Подготовката ни беше много добра. На тренировките даваме добри резултати, да се надяваме да са такива и на състезанието. Определено публиката ще ни помогне много в последните метри - като чуем звука от трибуните и подкрепата, ще дадем всичко от себе си състезанието да мине по възможно най-добрия начин", каза партньорът му в двойката скул лека категория Иван Йорданов. 

"Макар и резерва, аз съм дал всичко от себе си. Надявам се да направя добър резултат, да покажа, че и резервите може да постигнат хубаво класиране. Да се знае, че има хубав отбор зад гърба на всички български национали, които са по-напред. Стискам палци на всички български лодки за успех - да се класират колкото може по-напред. Чувството да се състезаваш в твоето родно място наистина е невероятно. Всички българи са зад теб, всички те подкрепят, от трибуната се носят възгласи за България. Огромната подкрепа е неописуемо приятна", заяви Васил Шунтов.

 

Източник: Gustosport.bg

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Флорида Пантърс Флорида Пантърс  title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Хърватия Хърватия  title= 16:00 Хърватия Албания https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Германия Германия  title= 19:00 Германия Унгария https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Германия Германия  title= 19:00 Германия Унгария https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Шотландия Шотландия  title= 22:00 Шотландия Швейцария https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png