Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

сряда, 19 юни 2024 г.
сряда, 19 юни 2024 г.
1 / 1

Два отбора от Първа лига може да не започнат напролет


Публикувана: понеделник, 18 декември 2017 г.

Първа лига може да стартира с два отбора по-малко напролет, твърди сензационно „България днес“. Проучване на изданието показва, че тежки финансови проблеми мъчат „Верея“ и „Пирин“ (Бл) цяла есен и играчите се готвят за масово бягство. Футболистите и на двата тима не са получавали заплати по няколко месеца, но стиснаха зъби. Те изкараха мачовете до края на полусезона. Ако не получат парите си в скоро време, те са готови да разтрогват договорите си след Нова година. Във „Верея“ имат да получават минимум четири от месечните си възнаграждения. Положението в клуба е толкова зле, че в един момент трябваше футболистът от Саудитска Арабия Хюсеин Сюлеймани да извади от джоба си 150 000 евро, за да може съотборниците му да вземат част от забавените си заплати. Собственикът на клуба Галин Михайлов на няколко пъти обещаваше на играчите, че нещата ще се оправят до седмица, но това така и не се случи. Треньорът Илиян Илиев и играчите стиснаха зъби и изкараха есента, като финишираха на шесто място в класирането. През тази седмица наставникът ще има среща с боса на клуба. След нея ще стане ясно бъдещето на отбора.

„Няма индикации до този момент да е платено на играчите – каза Илиев. – Така не можем да работим по селекцията и подготовката. Планирано е да започнем тренировки на 8 януари. Футболистите са в неведение и чакат“. Той обясни, че все още нито един от играчите не е прекратил своя договор, въпреки че имат право да го сторят.

В „Пирин“ положението е подобно. Футболистите не са получили няколко заплати и премии. Безпаричието оказа сериозно влияние на резултатите на тима през есента. „Орлетата“ се представиха доста колебливо и ще зимуват на 11-о място. Вратарят Благой Макенджиев вече разтрогна договора си с клуба. Още няколко от играчите са готови да го последват.

Треньорът Милен Радуканов беше дал срок до 15 декември поне част от задълженията да бъдат изчистени, но това не се осъществи. Така най-вероятно „Пирин“ ще бъде напуснат от повечето си основни футболисти и ще се бори да не изпадне от елитната група.

„Няма повод за тревога -коментира пред „България Днес“ кметът на Благоевград Атанас Камбитов. – Футболистите и треньорите ще получат заработените си пари преди Коледа. Не крия, че трудно намираме средства за издръжка на отбора, защото 2,5 млн. лева годишно е голям разход за община като нашата. Въпреки всичко полагаме усилия да има елитен футбол в Благоевград. Клубът се нуждае от сериозен спонсор, за да продължи развитието си. Ние сме честни с играчите и казваме открито какво е финансовото положение. Все още не сме наясно с какъв бюджет ще разполагаме през следващия сезон. Когато знаем със сигурност колко пари могат да бъдат отделени за футбол, ще обявим и целите. Ако имаме средства за Първа лига, ще бъде чудесно. Ако нямаме, ще дадем възможност на футболистите да продължат своите спортни кариери на друго място. За всеки от тях това е начин на препитание, а не просто игра. Гордеем се, че сме една от малкото общини, които подкрепят по такъв начин футбола, но няма гаранции, че ще може да го правим непрекъснато. Трябва да се търсят начини и за друг вид финансиране“ -казва още кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

 

Вестник "България днес"

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Флорида Пантърс Флорида Пантърс  title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Хърватия Хърватия  title= 16:00 Хърватия Албания https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Германия Германия  title= 19:00 Германия Унгария https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Германия Германия  title= 19:00 Германия Унгария https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Шотландия Шотландия  title= 22:00 Шотландия Швейцария https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png