Gustomedia.bg

Пловдивски
спортен портал

сряда, 19 юни 2024 г.
сряда, 19 юни 2024 г.
1 / 1

Почина Дик Фосбъри


Публикувана: вторник, 14 март 2023 г.

На 76 г. почина Ричард (Дик) Фосбъри (САЩ). Олимпийският шампион в скока на височина от Мексико 1968 остави в наследство на леката атлетика съвременната техника за изпълнение на скока на височина – „Фосбъри”.

Преди Фосбъри атлетите в дисциплината изполваха стил на скачане „ножица”. Но роденият в Орегон на 6 март 1947 г. Ричард усъвършенства нова техника в 60-те години на миналия век. През 1968 г. той печели колежанските титли в зала и на открито с собствения си стил, а международния си дебют направи по време на Олимпийските игри в Мексико.

„В Мексико зрителите бяха изненадани от това, което правех. Те спираха да ръкопляскат и просто наблюдаваха, споделя Фосбъри в интервю приживе. Той печели олимпийското злато тогава с 224 см. Това, което бях разработил, работеше за мен. Критиките на другите треньори нямаха особено значение, докато спазвах правилата, отговарях на стандартите.“

Но на следващото издание на Олимпийските игри, в Мюнхен през 1972 г., 28 от 40-те участници в скока на височина използват неговата техника, която Фосбъри първоначално нарича „гръбна позиция“. По-късно в интервю той го нарече „Фосбъри флоп” (б.а. flop на английски означава пърхане с криле) и терминът остана.

„Аз бях първият човек, който го нарече така, но това дойде от надпис на снимка, който гласеше „Фосбъри пърха над височината”. Контекстът беше, че в Орегон нашият град е на река, много популярна за риболов, на час от Тихия океан. И когато кацне риба на брега, тя пърха с криле. Това е действието и това е добро описание от журналист и го запомних”, разказваше бившият атлет.

Днес всички състезатели в скока на височина използват стила, носещ името на Дик Фосбъри.

След пенсионирането си от леката атлетика Фосбъри има успешна инженерна кариера. Той остава и близо до Царицата, като преподава своите знания като треньор с лагери по целия свят. През годините той беше вицепрезидент на Олимпийския комитет на САЩ и президент на Световната асоциация на олимпийците.

Източник: bgathletic.com

Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Флорида Пантърс Флорида Пантърс  title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Хърватия Хърватия  title= 16:00 Хърватия Албания https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Германия Германия  title= 19:00 Германия Унгария https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Германия Германия  title= 19:00 Германия Унгария https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Шотландия Шотландия  title= 22:00 Шотландия Швейцария https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png